Dermaroler tretman

image001

Dermaroler tretman – je tretman kojim se prelaskom dermarollera preko kože izazivaju mehanička mikro oštećenja kože čime se stimuliše regeneracija i zatezanje kože lica, vrata i dekoltea.

Šta je dermaroller?

Dermaroller je mehanički uređaj koji ima oblik valjka sa sterilnim mikroiglicama od titanijuma. Dužina iglica varira od 0,5 do 2,5 mm. Koja će se dužina iglica koristiti u toku tretmana dermarollerom zavisi od tipa koze, stanja kože, kao i od estetskog problema tj.efekta koji želimo postići tretmanom. U kozmetičkim tretmanima lica najčešće se koristi dermaroller s iglicama dužine 1mm – 1,5 mm..

Njegova upotreba predstavlja novu, minimalno invazivnu tehniku kojom se prirodno podiže nivo kolagena u koži, pa se naziva još i kolagen indukciona terapija.

Cilj delovanja kolagen indukciona terapije je stimulisanje kože da proizvodi kolagen. To se postiže izazivanjem mikrouboda u koži čime se stimuliše pojačana proizvodnja kolagena i elastina u fibroblastima, ćelijama koje su zaslužne za brže obnavljanje kože. Samim tim se koža podmlađuje prirodnim procesom regeneracije. Klinički je potvrđeno da se nivo kolagena povećava za 100%.

Još jedan od pozitivnih efekata DERMA ROLLER-a je i pojačana penetracija preparata koji se nanose na kožu ( i do 40 puta).

Indikacije za primenu dermarollera:image002

  • Bore – duboke i plitke bore, fine linije, bore smejalice (bore oko očiju), na obrazima, nazo-labijalne, bore između obrva, na čelu, vratu, dekolteu, šakama…
  • Ožiljci – od akni, proširene pore, ožiljci nastali nakon opekotina, boginja, hirurških intervencija, povreda…
  • Strije – na stomaku, bokovima, butinama, zadnjici, na leđima, nadlakticama…
  • Celulut – mogu se tretirati butine, bokovi, zadnjica, stomak, nadlaktice.
  • Stomak – opuštena, „smežurana“ koža.
  • Rejuvenacija kože oštećene suncem
  • Hiperpigmentacije – postinflamatorne (od akni), pigmentacije nastale usled hormonalnog disbalansa (melasma), „staračke“ pege, kao posledica oštećenja kože UV zracima.

Koliko je tretmana potrebno?

U zavisnosti od tipa kože, intenziteta promena, vrste problema koji se rešava i regije koja se tretira da bi se postigli maksimalni rezultati, potrebno je uraditi 3 do 5 tretmana u seriji sa razmakom od 2 do 4 nedelje.

Kada se nakon serije tretmana postignu željeni efekti, veoma je važno održavati stimulaciju kolagena primenom tretmana održavanja na svakih 3-6 meseci.

Tok tretmana

image004Tretman počinje detaljnim čišćenjem i dezinfekcijom lica i nanošenjem anestetik kreme. Nakon delovanja anestetika dermarollerom se prelazi preko kože u različitim pravcima kako bi veliki broj iglica na rolleru napravio što više uboda za bolje rezultate. U zavisnosti od indikacije dodaju se mezoterapijski kokteli – hijaluronska kiselina, oligoelementi, antioksidansi, vitamini…

Koje su prednosti terapije dermarolerom?

Manje je agresivan od lasera i hemijskih pilinga kojima se postižu dobri rezultati ali se vremenom istanjuje epidermis i dermalne papile koje mogu imati za posledicu suvu i izboranu kožu.
Ovaj tretman podstiče regenerativno zarastanje i oslobađanje faktora rasta uz formiranje kolagena tip III ili zdravog kolagena.

 

Nega nakon tretmana

Uveče ne treba skidati preparate koji su naneti nakon tretmana.
Narednog dana oprati lice mlakom vodom.
Izbegavati direktno izlaganje suncu i solarijum. Svakodnevno je neophodno koristiti preparate za dnevnu negu sa faktorom bar SPF20. Ove preparate korisiti nezavisno od doba godine!
Šminka se može naneti 24-48h nakon tretmana.
Izbegavati vežbanje 12h nakon svakog tretmana.
Uklanjanje dlaka sa lica (nausnice, obrve…) voskom ili laserom ne bi trebalo raditi do 7 dana nakon tretmana.
Hemijski pilinzi ili drugi vidovi ubrzavanja eksfolijacije kože se ne bi smeli koristiti do 14 dana nakon tremana dermarolerom.

Kakav je oporavak nakon tretmana?

Kod većine pacijenata se javlja lak do umeren otok, zatezanje kože, crvenilo, osetljivost na dodir, svrab i petehije (modrice u vidu tačkica). Ovo je normalna reakcije kože i u roku od 1-2 sata stanje se ublažava, a nakon 24-48 časova normalizuje.